Przepisy kulinarne

Rozgrzewający krem z pieczoną dynią

  • Dynia - 1 nieduża sztuka - moja miaa ok 1,5 kg
  • Jabłka - sztuk 2
  • Marchewki - 2 sztuki
  • Ziele angielskie, imbir, goździki, cynamon, laska wanilii, tymianek - do smaku :)
  • Śmietanka 30% lub w wersji wegańskiej mleczko kokosowe, migdałowe, ryżowe, itp. - 1 kubeczek - 200g
  • Masło klarowane lub w wersji wegańskiej oliwa z oliwek - 1 łyżka
  • Nasiona granatu - opcjonalnie i do smaku :)

Dynia na słodko i korzennie:)

Mimo, że żywię się gównie mięsem i suplementami, zdarza mi się czasem poszaleć z warzywami i owocami. Zwłaszcza, kiedy dostanę je od zaprzyjaźnionych warzywożerców :). 

Dynię, marchewkę i jabłka podpiekłam przez 20 minut w 180ºC. 

Z dyni wydłubałam miąższ i podsmażyłam na maśle, przełożyłam do garnka. Dodałam jabłko i marchewkę, podlałam wodą i dodałam przyprawy, potem całość pyrkała sobie na wolnym ogniu przez pół godzinki.

Podpieczone warzywa (i jabłka) były już tak miękkie, że samo blendowanie zajęło już dosłownie chwilkę. Dodałam śmietankę i nasiona granatu na przełamanie słodyczy zupy. W przyszłości panuję jednak przełamać skwarkami z boczku ;)






You currently have JavaScript disabled. This site requires JavaScript to be enabled. Some functions of the site may not be usable or the site may not look correct until you enable JavaScript. You can enable JavaScript by following this tutorial. Once JavaScript is enabled, this message will be removed.