Przepisy kulinarne

Leniwe leniwe bezglutenowe

  • Mąka migdałowa - 1/2 szklanki
  • Twaróg półtłusty - 250 g
  • Jajo - 1 sztuka
  • Wanilia - ziarna - 1/2 laski
  • Miód - 1 łyżka
  • Maliny - Do dekoracji

Jak sama nazwa wskazuje - potrawa szybka i łatwa w przygotowaniu, w końcu to leniwe ;). Jedno z moich ulubionych dań dzieciństwa, moja Mama przygotowywała je po prostu z twarogu, jaja i mąki pszennej a podawała z roztopionym masełkiem i cukrem (mniam). Byłam ciekawa, czy mogę chociaż trochę zbliżyć się do tego smaku, ale w bardziej dietetycznej formie. Oczywiście, to nie to samo - ale rezultat wyszedł bardzo ciekawy i smaczny :)

Z połowy laski wanilii wydrążyłam nasiona i dodałam do sera, który następnie wymieszałam z żółtkiem jaja i połową mąki. Białko osobno ubiłam z dodatkiem soli na sztywną pianę, całość delikatnie połączyłam jeszcze dodając mąki. Na stolnicy (posypanej mąką) formowałam dość grube paski, spłaszczałam je i kroiłam na prostokąty.

Kluski gotowałam w osolonym wrzątku dosłownie chwilkę - do momentu wypłynięcia. Na talerzu polałam miodem i dodałam malin i nasion kakao do smaku i dekoracji.

You currently have JavaScript disabled. This site requires JavaScript to be enabled. Some functions of the site may not be usable or the site may not look correct until you enable JavaScript. You can enable JavaScript by following this tutorial. Once JavaScript is enabled, this message will be removed.